CESPA Bălți Instituția Publică Centrul de Excelență
în Servicii și Prelucrarea Alimentelor în Bălți
+373 231 715 57 Telefon
CESPA Bălți CESPA Bălți CESPA Bălți

Bucătar

Perioada de studii

2 ani

Forma de invățământ

Full-time și part-time

Despre specialitate

Durata studiilor: 2 ani
Forma de învățământ: învățământ cu frecvență la zi
Limba de instruire: română/rusă
Finanțare: buget/contract
Bursa: 380-535 lei
Contract : 5500 lei
Admitere: în baza studiilor gimnaziale
Cine sunt și cu ce se ocupă? Munca de bucătar este aceea de a prepara mâncarea.

Care sunt îndatoririle postului?

Obligațiile includ:

să conlucreze la găsirea prețurilor convenabile pentru procurarea alimentelor,

să calculeze și să fixeze prețul pentru mâncarea gătită, să pregatească meniul, să comande, să recepționeze, să testeze și să depoziteze ingredientele alimentare,

să pregatească mâncarea în conformitate cu rețetele și formulele date (care includ calcularea cantităților necesare de materiale specifice pentru cantinele mari și pentru unitățile mai mici),

să aranjeze mâncarea înainte de a fi servită – să pregătească și să aranjeze mâncarea pentru banchete, recepții etc.

să pregatească și să aranjeze mâncarea pentru diete speciale – uneori să și servească mâncarea la dineuri – să pregătească propriile rețete de mâncaruri noi,

să coopereze în întreținerea ustensilelor de bucătărie și a echipamentului.

Unde se desfășoară activitatea și în ce condiții?

De obicei munca se desfășoară în bucătăriile din cadrul hotelurilor, restaurantelor, snack barurilor, cafenelelor, barurilor, spitalelor, cantinelor școlare și de fabrică, reședințelor și caselor particulare. Mediul de lucru implică temperaturi mari și atmosferă sufocantă. Un bucătar lucrează adesea în schimburi.

Oportunități de angajare: poate activa în calitate de bucătar, bucătar – șef, brutar, măcelar, pizzar.

Angajare

  • Bucătar
  • Bucătar-șef
  • Brutar
  • Măcelar
  • Pizzar