CESPA Bălți Instituţia publică
Centrul de Excelență în
Servicii și Prelucrarea Alimentelor
+373 231 715 57 Telefon
CESPA Bălți CESPA Bălți CESPA Bălți
Perioada de studii

2 ani

Forma de invățământ

Full-time și part-time

Despre specialitate

Durata studiilor: 2 ani
Forma de învățământ: învățământ cu frecvență la zi
Limba de instruire: română/rusă
Finanțare: buget/contract
Bursa: 380-535 lei
Contract : 5500 lei
Admitere: în baza studiilor gimnaziale
Cine e și cu ce se ocupa? Munca unui cofetar este de a face dulciuri, produse de patiserie, prajituri și alte produse de cofetărie.

Care sunt îndatoririle postului? Acceptă, verifică și depozitează ingredientele pentru prepararea dulciurilor și calculează consumul acestora în funcție de gramaj – face aluaturi, mixturi, cozonaci și creme, înghețată, produse semifinite și finite de cofetarie – proiectează și execută produse de cofetarie în dependență de solicitarea clientului – sau vinde dulciuri clienților. De asemenea verifică calitatea produselor și prelevează eșantioane pentru analiza de laborator – depozitează, prezintă și asigură prepararea și păstrarea produselor în condiții igienice.

Unde se desfășoără activitatea și în ce condiții? În laboratoare de cofetarie mari sau mici. Mediul de lucru presupune temperaturi înalte, mirosuri neplacute și lucrul în schimburi.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai frecvent folosite sunt mixere, teluri, recipiente, mașini de tot felul pentru producerea dulciurilor, cuptoare, linii de producție, dispozitive auxiliare și unelte manuale. În particular, un cofetar trebuie să aiba îndemânare. Ingredientele folosite includ zahar, fructe, aluat, pastă, unt, blaturi, creme, mixturi pentru înghetata etc.

Oportunități de angajare: cofetar, brutar, pizzar, plăcintar, patiser.

Angajare

  • Cofetar
  • Brutar
  • Pizzar
  • Plăcintar
  • Patiser